Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Kako negativno razmišljanje promijeniti u pozitivno?

Nekada je lakše nešto reći nego učiniti. Posebno je lako davati savjete. Jeste li nekada primijetiti da kada želimo učiniti nešto drugačije i ostvariti veće ciljeve u životu, svi oko nas postanu stručnjaci i znaju točno kako se osjećamo i kako trebamo postupiti?

Jeste li se nekada našli u situaciji da Vam ljudi daju savjete kako da razmišljate pozitivno, kako da prebrodite loše stvari u životu i čudno im je kako to ne možete?

Naš um ne postoji samo radi reda i ne radi protiv nas. Ako želimo razmišljati pozitivno, ne možemo mu to samo reći i očekivati da će nam život postati pozitivan. Mi smo ti koji ga moramo potaknuti na djelovanje, a da bismo to učinili, moramo odlučiti da to želimo i biti konstantni u ispunjenju toga cilja. Moramo obratiti pozornost na to koliko smo vremena u svojem životu dopustili negativnosti da upravlja nama i ne smijemo imati očekivanja, jer ih nećemo ispuniti. Uvijek ćemo željeti više od onoga što radimo i uvijek ćemo biti razočarani rezultatima. Očekivanja nisu isto što i ciljevi.

Cilj moramo imati kako bismo znali kamo idemo. Očekivanja su tu kako bi nas sputavala.

Pozitivno i negativno razmišljanje uključuje osjećaje o kojima zapravo sve i ovisi. Ne možemo tako lako razdvojiti emocije i razum, iako oni nemaju veze jedno s drugim. Ako ćemo čekati da nam se usklade ideje i vrijednosti koje imamo u umu, sa našim osjećajima, nikada se nećemo početi mijenjati ili djelovati. Ako ćemo čekati motivaciju na nešto, nikada nećemo postati motivirani. Život će nam stati na „trebao bih to učiniti, mogao sam, što kada bih to učinio…“ – ali od toga nema ništa konkretno, osim razočaranja u same sebe. Kada se razočaramo u same sebe, tada nam pada samopouzdanje. A upravo je samopouzdanje bitno kako bismo učinili neke stvari. Primjerice, da bismo razmišljali pozitivno.

U čemu je toliki problem sa pozitivnim pogledom na život? Naravno da je lakše razmišljati negativno nego pozitivno, jer negativno je nekako postalo „novo normalno“ i svi oko nas su više pesimistični nego optimistični i priviknuli smo se na to. A naviku je najteže promijeniti i ona zahtijeva promjenu. A promjene nitko ne voli.

Kako bismo počeli razmišljati pozitivno, potrebna nam je odluka.

To znači da moramo odlučiti da smo spremni potruditi se da bi ostvarili svoj cilj. Moramo zapisati svoj cilj kako bismo ga osvijestili, jer ako ga odredimo samo mentalno, brzo će izgubiti na značaju.

Kako možemo provjeriti jesmo li ispunili svoj cilj? Lakše je ostvarivati stvari koje su mjerljive, recimo ako imamo cilj naučiti jezik do određene razine, lako ćemo to i provjeriti uz pomoć testa na kraju. Ako želimo izgubiti kilograme, lako ćemo to provjeriti i izmjeriti se. No, kakav je proces sa onime što je u nama? Kako da provjerimo jesmo li promijenili naš pogled na život i jesmo li stabilni u tome?

Kod ciljeva koji su vezani za unutarnji dio nas, odnosno, za naše stanje duha i emocije, moramo biti spremni da oni neće biti dugoročno održivi ukoliko ne radimo na njima konstantno. To znači da je moguće da održavamo svoj cilj i mislimo pozitivno i imamo osjećaj kao da je sve oko nas napokon dobilo smisao i onda jednoga dana to sve nestane. Može se dogoditi nešto što ne možemo kontrolirati i na što nismo mogli utjecati i naš cilj će naizgled nestati preko noći i vratiti ćemo se na staro. To je kod emocija normalno i za sve što osjećamo postoji jako dobar razlog. Moramo znati da i to što se osjećamo kao da je sve za što smo se trudili propalo, nije tako. Svoju snagu i rad na sebi osjetiti ćemo posve neočekivano onda kada će nam to najviše trebati.

Da bismo se izborili sa svojim osjećajima, moramo ih pobijediti.

To ne znači da emocije nisu dobre, one u našem životu imaju važnu ulogu, da nas upozore na nešto i one su ono što nas čini ljudskim bićima. Mi smo emocionalna bića koja imaju sposobnost razmišljanja, a ne obratno. Nadalje, da bismo pobijedili osjećaje, odnosno da bismo nekada djelovali suprotno našem strahu, potrebna nam je hrabrost. Svaki put kada djelujemo hrabro, uzdići ćemo se malo iznad naših osjećaja i na taj način ćemo ih pobijediti. A svaka takva pobjeda će u nama stvoriti osjećaj samopouzdanja.

Samopouzdanje možemo dobiti samo sa djelovanjem. Naravno, u tome nam mogu pomoći brojne knjige, edukacije i tečajevi, ali ako to ne primijenimo, nećemo dobiti ništa. Primjerice, možemo pročitati neku knjigu o osobnom razvoju, najčešće su to knjige temeljene na nečijem iskustvu. To će nam pomoći, možda ćemo osvijestiti naše vrijednosti i znati ćemo kako trebamo djelovati. Nekada ćemo se osjećati i malo nelagodno dok čitamo neku knjigu koja govori o tome kakvi trebamo biti, a mi smo baš suprotno tome. Velika je vjerojatnost da ćemo osjetiti i neki poriv da odmah djelujemo i napravimo nešto što nikada nismo, ali uglavnom nećemo to učiniti. Sve do kada ne djelujemo, ne možemo očekivati pomake na sebi.

Zašto nam se događa neuspjeh i kako jedna loša stvar vuče za sobom i drugu? Jednostavno, mi radimo na tome. Ništa se ne događa samo od sebe. Kada počnemo razmišljati negativno, nađemo se u vrtlogu naših emocija od kojih se ne možemo maknuti. Tako stvaramo našu negativnost, radimo na njoj i tako loše stvari dolaze u naš život. Dobra vijest je ta da na isti način funkcionira i uspjeh i pozitivno razmišljanje. Loša vijest je da je ono puno teže i da nije svatko na to uvijek spreman.

Kada nešto radimo svaki dan mi stječemo naviku. Dakle, ako živimo u negativnosti, imamo navike koje nas sputavaju i koje nam ne dozvoljavaju da mislimo drugačije. Kako bismo ih promijenili, potrebna je svakodnevna hrabrost. Za promjenu navike u pozitivnu, potrebno je dvadesetak dana, a za usvajanje negativne, dovoljan je samo jedan dan. Na nama je da odlučimo koje navike želimo u svojem životu i hoćemo li postati rob loših navika. I jedno i drugo su odluke. A kakve odluke donesemo, takav će nam život biti. Oni koji to ne žele prihvatiti, govoriti će o lošim okolnostima. Oni koji prihvate, stvoriti će vlastite okolnosti u kojima neće imati vremena za samosažaljevanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: