Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Prilike su skrivene u predrasudama!

Možete li zamisliti da Vam se svaki dan dogodi barem jedna pozitivna stvar? Kada ste zadnji put pomogli nekome bez da ste dobili nešto zauzvrat? Kako biste se osjećali da se ujutro probudite odmorni i bez problema? Možete li zamisliti sebe da radite stvari koje volite i budete plaćeni za njih? Možete li zamisliti da imate prijatelje koji su Vam stvarno prijatelji, da im se možete obratiti u svakom trenutku i biti sigurni da će Vam željeti pomoći?

Svi smo mi odgovorni za iskustva koja imamo kroz život, ali nitko od nas toga nije svjestan!

Ponekad mislimo da nam se nešto događa i da mi nad time nemamo moć. Možda na neke stvari zaista nemamo utjecaj, ali većina iskustava i događaja, svjesno ili nesvjesno, produkt su naših misli i uvjerenja. Zapravo, na neki način, kako smo odrastali stekli smo neka uvjerenja i učvrstili stavove i kroz život samo pokušavamo naći iskustva koja će se uklopiti u naše stavove. Problem je u tome jer naši stavovi mogu biti veoma pogrešni i na taj način si ne dozvoljavamo ljepote života.

Nekada nismo svjesni da neki od naših stavova možda uopće nisu ono u što bismo mi htjeli vjerovati, nego su produkt razmišljanja naših roditelja i okoline u kojoj živimo. No, ne možemo kriviti ni druge ljude, jer su i oni dobili svoja uvjerenja od nekoga i nisu razumjeli da su pogrešna. Svaki čovjek radi najbolje što može u određenom trenutku i ne možemo nikoga kriviti što se nama u životu događaju negativna iskustva.

Mi smo projekcija drugih ljudi, što znači da od djetinjstva kopiramo ponašanja i radnje naših bližnjih i pokušavamo razumjeti međuljudske odnose. Ako su nas učili da ništa ne vrijedimo i da nismo dovoljno dobri, ako su uvijek svi drugi bili bolji od nas i dobivali bolje ocjene u školi, mi ćemo te posljedice osjetiti u budućnosti. To ne znači da nas roditelji nisu voljeli, možda samo nisu razumjeli. Ali, razmislite, mislite li danas često o sebi da niste dovoljno dobri i da niste okruženi dobrim ljudima ili mislite kako ste voljeni, kako vam drugi žele pomoći i volite ono što ste do sada ostvarili u svojem životu?

Kada odrastemo, nesvjesno kreiramo atmosferu u kojoj smo živjeli kao djeca jer nam je to nešto poznato. Čak i ako je bilo negativno i nemamo lijepa sjećanja iz djetinjstva i dalje ne znamo za bolje i rado bismo funkcionirali u iskustvima koja su nam poznata. Zna li osoba koja nikada nije bila na školskim izletima, voli li posjećivati druge gradove? Nema iskustvo toga, može reći samo da ne voli.

Često donosimo neka mišljenja i uvjerimo se u nešto o čemu uopće nemamo iskustva. Čujemo nešto iz okoline ili od naših poznanika i nesvjesno stvorimo neki sud prema kojoj to postaje naša subjektivna istina o kojoj imamo mišljenje. Ako nemamo samopouzdanja ili smo nekada strahovali da se nećemo uklopiti, često ćemo upravo iz tog razloga prihvatiti tuđe mišljenje bez preispitivanja.

Ponekad možda to što čujemo neće biti povezano s nama, ali nikada ne znamo u kojem trenutku života nam se može pružiti prilika za nešto, a mi ćemo je odbiti zato što imamo predrasude. Možda imamo predrasude prema ljudima koji ne slušaju glazbu koju mi volimo, pa ih ne želimo ni upoznati. Radije smo okruženi ljudima koji imaju isti ukus za glazbu kao i mi, a možda su to ljudi s kojima nemamo nekih dubljih tema, družimo se površno i radi navike. Možda vjerujemo da neke žene koje se vole urediti i drže do sebe, ne mogu imati uspješnu karijeru. Mogli bismo se iznenaditi jednog dana vidjeti istu takvu ženu na vodećoj poziciji uspješne tvrtke.

No, to nije ono najgore što nam se može dogoditi zbog predrasuda. Najgora stvar je kada sebi ograničavamo život kakav bismo mogli imati jer smo uvjereni da za nas ne može biti bolje i da živimo u krivoj državi.

Teško je prihvatiti odgovornost za samoga sebe i sve što nam se događa, ali ako to ne učinimo, možemo se do kraja života vrtjeti u začaranom krugu naše nemoći.

Koliko puta ste čuli da Vam osobe starije od Vas kažu kako je Vama lakše, da su barem oni u vašim godinama, da bi svoj život kreirali drugačije i uz to ne zaborave i upakirati par savjeta kako bi to oni učinili? A kada bi ih pitali zašto te iste savjete nisu primijenili u svojoj situaciji, to bi bila velika uvreda ili bi imali izgovor zašto oni to nisu mogli.

To je predrasuda i uvreda, zato što je uvredljivo pričati o nečijem životu i davati savjete ukoliko osoba stvarno ne zna što se u nečijem životu događa. Zna samo da ona nije uspjela i da se ima potrebu drugima opravdavati na ovakav način.

Zašto je u redu mršavoj osobi reći da je mršava i davati joj savjete što sve mora jesti da bi došla na idealnu težinu, opet određenu iskustvom te iste osobe, ali debela osoba nije kriva i nikada ne znamo što joj se događa u životu pa je bolje šutjeti pored takve osobe? Naravno da uvijek postoje neki popratni problemi ili događaji zbog koje je osoba takva kakva je, ali očito nemamo ista mjerila za sve.

Prije nego komentiramo druge, bilo bi dobro da se zapitamo zašto to radimo. Možda nas muči nešto iz naše prošlosti ili čak sadašnjosti, možda smo nezadovoljni sadašnjom situacijom, ali ne znamo kako je promijeniti pa se nesvjesno imamo potrebu na takav način opravdavati samome sebi.

Moramo znati da kada ne bismo imali predrasude u životu, otvorili bismo si vrata za mnoge lijepe stvari, jer prilika nas uvijek nađe kada trebamo promjenu. No, nekada je propustimo jer se osjećamo bolje ako nismo popustili pred svojim uvjerenjima za koje ni ne znamo od kuda ih imamo. Prije nego što kažete da nikad ne biste mogli promijeniti posao na kojem ste sada nezadovoljni, probajte poslati svoj životopis na nekoliko drugih mjesta. Prije nego što ocijenite neku osobu „umišljenom“ za Vaš ukus, pokušajte je upoznati da onda donesite zaključak. Prije nego što iznesemo razloge zašto mislimo da je neka vjera prestroga ili ima nelogična pravila prema našem mišljenju, možda bismo trebali odvojiti vremena i saznati zašto je to tako.

Ne smijemo dopustiti da nas predrasude ograničavaju, jer ako nam uz njih cijeli život nije bilo najbolje, onda znači da se prilike za nas nalaze upravo u njima!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: