Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Ako je sve oko tebe negativno, do tebe je!

Naši komentari i naš pogled na svijet definira ono što zaista jesmo. Iako je takvo stajalište mnogima teško prihvatiti, svaka kritika ili negativan iskaz zapravo predstavlja razmišljanja osobe i ono kako se osjeća u tom trenutku. Ne može osoba koja na svijet gleda pozitivno i iz svega izvlači nešto dobro, uputiti nekoj osobi loš komentar.

Osobe koje vole kritizirati i iznositi svoje mišljenje kad ih to nitko ne traži su osobe koje svjesno ili nesvjesno traže negativnost.

Primjerice, kada počnemo uvoditi dobre navike u svoj život, možemo očekivati da će biti teško i da ćemo htjeti odustati. Ali, jednom kada krenemo, navike se same počinju formirati, a nakon nekog vremena se ne moramo ni truditi jer smo ih usvojili. Dakle, ako jednog dana krenemo ići na vrijeme spavati, pa za nekoliko dana uvedemo neke zdrave namirnice u prehranu, za mjesec dana počnemo trenirati, nakon otprilike 3 mjeseca možemo očekivati da se više nećemo morati tjerati na to, već će nam biti čudno ako to ne radimo. Isto je s lošim navikama. Ako osoba počne izlaziti i piti alkohol svaki vikend, velika je vjerojatnost da će probati i ostale loše navike vezane uz to, manje će spavati i nakon nekog vremena biti će joj čudno ako prestane s time.

Na isti način tretiramo naše psihičko stanje. Možemo se pretvarati da smo pozitivni i nasmijani, ali to će biti samo privremeno jer um ne možemo zavarati na duže vrijeme. Naše psihičko stanje prije svega je odraz naših fizičkih i psihičkih navika. Isto kao i mišiće u tijelu, možemo trenirati naš mozak da gleda na stvari pozitivno ili da ne reagira na neke stvari previše intenzivno. Koliku energiju upućujemo prema drugim ljudima i stvarima, tom jačinom će se to manifestirati u nama. Dakle, ako smo loše volje jer je danas loša vijest u novinama, šteta će se vidjeti samo na nama, jer naše nezadovoljstvo neće promijeniti naslov u novinama. Ako nas je neka osoba povrijedila i ljuti smo na nju, štetimo sami sebi, jer je toj osobi vjerojatno svejedno.

Na prvi pogled, ovakvo razmišljanje možda se čini preoštro s obzirom da na nas utječu i vanjske okolnosti i ne možemo sami sebe “okrenuti” na nešto drugo. Ali, što se tiče funkcioniranja u našoj glavi, stvar je jako jednostavna. Kao što u svojem tijelu biramo hoćemo li hraniti bolest lošom hranom ili se osjećati dobro zbog dobrog izbora hrane, tako i svoj um možemo odabrati hraniti lošim informacijama ili se orijentirati na ono dobro.

Zašto neki ljudi imaju potrebu apsolutno sve pretvoriti u negativno i zašto imaju potrebu uništiti svaku nadu u čovjeku koji pokušava napraviti nešto dobro za sebe i druge?

Zato jer su nesretni! Ne sviđa im se kakav život žive, pa u inat samima sebi to ne mogu dopustiti ni drugima. Zašto bi netko uspio u nečemu ili još bolje, bio sretan s time što ima i čime se bavi, ako oni nisu? Treba uništiti i ono malo nade u drugim ljudima jer će izgubiti i ono malo samopouzdanja koje im je ostalo ako netko drugi uspije. Ne znači da ne vole druge ljude, ne vole ni sebe, što je preduvjet za bilo što drugo.

Ako vam se ikada dogodilo da ste nekome bez razloga uputili neki ružan komentar ili kritizirali nešto što su drugi napravili, problem je bio u vama! To ne znači da vam se sve mora svidjeti ili da nemate pravo reći svoje mišljenje, ali pripazite na koji način ga iznosite. Ako ste dobili nešto besplatno i nije vam se svidjelo, možda ste pristupili tome s krivom namjerom. Obično više cijenimo stvari za koje moramo platiti nešto, bilo u novcu ili na neki drugi način, jer onda to možemo gledati iz ispravne perspektive.

Ako u nešto uložimo trud, drugačije ćemo to doživljavati!

Osoba koja je u skladu sama sa sobom, sigurno neće imati potrebu osporavati nešto što radi neka druga osoba ili kritizirati ju tako da svi to čuju. Neće ni tvrditi da je uvijek u pravu i da je njezino mišljenje najbolje. Tako da, ako vam se nekada ne svidi nešto što radi netko u vašoj blizini, možda je problem u tome što vam je žao da vi ne radite isto i što nemate istu hrabrost kao ta osoba. Provjerite sami sa sobom!

Bilo da je riječ o nekom poslu ili bilo što novo u što se osoba upustila bez znanja i garancije da će uspjeti, za to je potrebno puno hrabrosti! Isto tako, sljedeći put kada vam se ne svidi nešto što vam netko pokloni, zapitajte se sa kojim predrasudama ste uopće pristupili tome. Kada gledate neki video tečaj ili čitate neku knjigu, a na kraju ostanete razočarani, možda je problem u tome što si u početku niste dali ni priliku da čujete što se ima za reći.

Jer svaka situacija donosi nešto novo, bilo dobro ili loše, uvijek je korisno na neki način! Ako vidite samo ono negativno, do vas je. Isto kao i pozitivno. Jer stvari same po sebi nemaju vrijednost, ne mogu biti ni dobre ni loše. Da imaju, svijet bi bio crno bijeli i život nam ne bio imao baš nekog smisla!

4 komentara na “Ako je sve oko tebe negativno, do tebe je!”

 1. Odličan tekst. Kao šamar u pravo vreme. 👍

  Liked by 1 person

  1. Hvalaa puno! ☺️😊

   Sviđa mi se

 2. Dobar blog…sa mnogim stavkama u potpunosti saglasan. 👌

  Sviđa mi se

  1. Hvalaa puno! ☺️🤗

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: